Microsoft ofera de mult timp utilitarul „Windows Defender Offline”, pe care il puteti folosi pentru a face scanari antimalware, in afara rularii sistemului de operare Windows. Acest program este disponibil odata cu actualizarea care aniverseaza 10 ani de Windows. Mai jos va vom arata cum sa il descarcati/folositi, indiferent de ce versiune de Windows utilizati.
Windows Defender va poate cere descarcarea si rularea Windows Defender Offline in cazul detectarii de infectii malware pe care nu poate sa le inlature.
De ce o scanare „Offline” si nu una „Online”
Programul este numit „Windows Defender Offline” pentru ca scaneaza atunci cand Windows nu ruleaza. Face acest lucru, pentru ca o scanare in timpul rularii Windows ar ascunde programele malware.
Din moment ce scanarea se petrece inainte de rularea Windows-ului, nici un program malware care ar rula odata cu Windows nu va scapa nedetectat. Unele rootkit-uri s-ar putea ascunde de Windows in timpul procesului de bootare, dar sunt detectate atunci cand scanarea se petrece in afara Windows. Unele infectii malware se pot ascunde atat de bine de Windows, incat o scanare in timpul rularii sistemului de operare ar fi ineficienta.
Acest program este practic un disc bootabil antivirus, dar integrat in Windows 10 si usor de rulat. In cazul in care aveti Windows 7 sau 8.1, puteti crea un disc bootabil si sa il rulati.
Cum se utilizeaza Windows Defender Offline in Windows 10
Presupunand ca ati facut upgrade la versiunea Aniversara de Windows 10, puteti face asta aici.
Pentru a scana cu Windows Defender Offline aceesati Settings>Update & Security > Windows Defender, click pe „Scan Offline”.
Dupa ce ati dat click pe „Scan Offline”, calculatorul/laptopul se va restarta si va incepe scanarea sistemului pentru detectarea malware. Scanarea poate dura pana la 15 minute. Daca vrreo infectie este detectata, veti fi anuntat pentru a o sterge. Daca nici un program malware nu este detectat, sistemul va reporni automat in Windows.
Cum se ruleaza Windows Defender Offline in Windows 7 si 8.1
Pentru versiunile precedente de Windows, puteti descarca Windows Defender Offline, si sa creati un USB, CD sau DVD bootabil. Acesta metoda este la fel de folositoare ca scanarea din Windows 10, dar cere crearea imaginii bootabile.
Microsfot recomanda crearea mediului bootabil pe un calculator fara probleme. Infectiile malware pot interveni in procesul de creare a discului bootabil.
Pentru descarcare accesati pagina de download Windows Defender Offline, dati scroll pana in josul paginii aici descarcati versiunea de care aveti nevoie (32 bit sau 64 bit).
Rulati versiunea descarcata (msstool64.exe sau msstool32.exe), apoi selectati mediul pe care doriti sa creati imaginea de boot – stick USB, CD sau DVD. De asemenea puteti crea si o imagine ISO pe care puteti sa o scrieti ulterior cu utilitarul preferat.
In cazul in care folositi un stick USB, acesta va fi reformatat si datele sterse. Aveti grija sa faceti back-up la informatiile de pe stick-ul USB.
Odata creat mediul de bootare, puteti sa il introduceti in sitemul pe care doriti sa il scanati.
In functie de sistemul pe care il utilizati, va fi nevoie sa selectati ordinea de boot, astfel incat dispozitivul creat sa fie primul. Odata ce sistemul a bootat, veti vedea ca Windows Defender va porni automat scanarea care va detecta si inlatura automat infectiile malware.
Dupa ce scanarea este completa, puteti restarta sistemul si scoate dispozitivul de bootare pentru a putea intra in Windows.