Inainte de a lua in considerare optiunea de a-ti schimba sau inlocui laptopul actual, te sfatuim sa iti cureti software-ul din calculator pentru a-l face mai rapid. De multe ori, acest simplu proces poate creste intr-un mod simtitor performanta unui laptop.
Laptop-uri Second Hand
Din pacate, foarte multe laptop-uri din ziua de azi au unitatile sigilate, astfel incat utilizatorul nu are acces la componentele sale pentru a le face un upgrade. Acest lucru este in special valabil la sistemele mai mici, de genul ultrabooks. Insa chiar daca ele nu au un acces facil, tot exista posbilitatea la unele de a le deschide pentru reparatii sau modernizari.
Avand in vedere ca durata de viata a unui laptop este de cativa ani, poate fi destul de costisitor sa il schimbi dupa aceasta perioada, mai ales daca imbunatatirile ii pot schimba considerabil eficienta si performanta.
Dintre toate componentele unui laptop, memoria este cu siguranta una care poate fi schimbata usor. Majoritatea laptopurilor sunt echipate cu mici usite in partea de jos, care pot fi indepartate si ofera acces la modulele de memorie. Aceasta este o optiune low-cost pentru upgrade, mai ales daca folositi memorie RAM SH si nici nu e foarte greu de facut.
Unitatile de hard disk. La anumite calculatoare, hard disk-urile pot fi accesate prin intermediul unei portiuni detasabile. Daca spatiul de stocare nu va mai ajunge, puteti cu usurinta adauga un hard mai mare. Iar daca va doriti o viteza de transfer mai rapida, puteti alege SSD-urile. Sunt putin mai scumpe, insa se vede diferenta la performanta. La samwise.ro veti gasi hard disk SH la un pret foarte accesibil.
Daca laptopul dumneavoastra are o unitate CD / DVD / Blu-ray, atunci aceasta poate fi schimbata. Puteti alege fie ceva mai performant, fie puteti inlocui unitatea cu porturi periferice externe rapide, precum USB 3.0.
Marea majoritate a laptopurilor folosesc acum o placa video integrata. Acest lucru va limita drastic capacitatea laptopului de a utiliza caracteristici grafice 3D. Problema este ca aceste solutii nu pot fi modernizate, deoarece sunt construite direct in placa de baza. Insa o serie de companii au dezvoltat solutii care sa permita ca o placa video externa sa poata fi conectata la laptop prin porturile periferice.